Publicat el 14 abril 2015

 

Durant les últimes setmanes hem escoltat (i continuarem escoltant en les properes) diferents propostes per donar-li sentit a l’edifici del Banc d’Espanya, propietat de l’Ajuntament de Tarragona i abandonat des de fa 10 anys.

Algunes propostes no acaben de ser enteses per la ciutadania, com ara la instal·lació d’un museu de la química. Consti que no em sembla malament que un dels principals factors econòmics del camp de Tarragona, com és la química, tingui el seu estai museístic, però no crec que l’edifici del Banc d’Espanya sigui el lloc adient.

Una altra proposta va encaminada a convertir l’edifici en l’hemeroteca nacional de Catalunya. Aquesta idea ens donaria cert aire de capitalitat però tampoc veig encertada la ubicació. I quedi clar que sóc conscient de la mancança d’una hemeroteca en condicions a la ciutat.

La proposta d’Ara Tarragona, en canvi, combina les dues facetes que al meu entendre hauria de tenir aquest immoble de la Rambla. Per una banda, essent un edifici de Tarragona, hauria d’acollir quelcom per a l’ús i gaudi dels tarragonins i tarragonines i, per una altra, hauria de ser un espai atractiu per al visitant de fora de la ciutat tot afegint un nou focus d’interès turístic.

La proposta d’Ara satisfà tres grans necessitats: la de dotar d’un espai més digne a la Casa de la Festa, donar una funció al majestuós edifici de la Rambla i la de trobar una seu per a l’oficina municipal de turisme que sigui digne d’una ciutat patrimonial com la nostra.

Ara Tarragona proposa convertir l’edifici del Banc d’Espanya en un referent turístic i cultural, instal·lant-hi a la planta baixa una oficina de turisme que doni la benvinguda als forans tal com es mereixen, un espai ampli, còmode i funcional amb una botiga de marxandatge propi i amb els productes de les diferents entitats culturals i elements del Seguici Popular. Seria, també, un lloc centralitzat de venda d’entrades per als museus, espectacles, trenet turístic, etc... A més, aprofitant els jardins, també es podria fer una concessió a una cafeteria amb terrassa. Els 600 m2 aproximats de la planta baixa serien més que suficients per donar una imatge de modernitat i aposta decidida pel turisme, molt diferent del que passa ara amb la ridícula oficina de turisme ubicada en una “garita” a la Rambla.

A les plantes altes s’hi instal·laria la Casa de la Festa, però no com l’entenem avui en dia, que no deixa de ser un “magatzem d’elements folcklorics”. No ens gastarem més diners en el local de la Via Augusta perquè que no el considerem el lloc adequat per al “museu” més visitat de la ciutat. Proposem reinventar la Casa de la Festa, convertir-la en un Centre d’Interpretació de la Cultura Popular, i fent que sigui un referent nacional de la nostra cultura. Parlo d’un centre interactiu, no d’un museu a l’ús. Volem que sigui un espai on la canalla tarragonina jugui, toqui, participi, s’ho passi bé i que, sobretot, sigui un lloc on vulgui anar-hi molt sovint en companyia dels pares que també hi tindrien un paper actiu i important.

Proposem que l’espai rebi visites dels escolars com a complement de la “Santa Tecla a les escoles”. Ha de ser un centre on tots els elements festius, gegants i nans, balls, castellers i bestiari s’hi vegin reflectits, amb espais ambientats a cada tradició. La zona audiovisual i experimental ha de tenir un paper important com ara una zona amb una pinya d’un castell on els visitants puguin entrar-hi fins al nucli i conèixer les diferents posicions que hi ha o una rèplica del Magí de les Timbales per poder-hi pujar i picar els timbals. L'espai ha de ser, en tot moment, un indret interactiu on es pugui experimentar amb la cultura i el visitant no tingui només el rol de simple espectador.

La zona del soterrani podria ser una sala audiovisual on es projectarien documentals sobre les festes de Tarragona, història i tradicions i on també se li podria treure un rèdit econòmic llogant l’espai per a conferències o trobades. Els dissabtes al matí, o altres dies de la setmana, aquest espai seria també aula per a cursos de timbal o gralla o fins i tot fer-hi tallers de ball de bastons, ball de gitanes o qualsevol altre que es volgués tractar.

Des d’Ara Tarragona creiem que és una aposta suficientment atractiva tant per als tarragonins com per als forans, incloent un nou focus turístic a les guies de la ciutat. La Casa de la Festa és tradició, cultura i ciutat. Tot suma perquè tot és Tarragona.

Joan Boronat

Membre d’Ara Tarragona

Les cookies ens permeten oferir els nostres serveis. En utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les cookies

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

I understand

Subscriu-te a les nostres notiícies

Ara Tarragona

Ara Tarragona és el nou partit municipal enfocat a realitzar una política totalment local i independent per Tarragona.

La situació de la ciutat necessita que un grup treballi per la privilegiada localitat que tenim, sense línies establertes des de partits dʼàmbit nacional o estatal.

Els principis dʼAra Tarragona són la transparència, la sinceritat, la transversalitat, lʼeficiència i el treball eficaç i col·laboratiu.

Ara Tarragona és una suma de persones, joves i emprenedores, disposades a treballar per la nostra ciutat i, sobretot, esforçar-nos en millorar i projectar la meravellosa terra que tenim.